Arte vizuale

300: Rise of an Empire (2014)

Dupa ce vezi filmul iti schimbi parerea despre primul 300.

Sunt un cinefil. Unul care si-a petrecut copilaria intr-o casa cu fereastra dormitorului spre ecranul unui cinematograf de vara. Am vazut „Cei sapte magnifici” de 14 ori doar in saptamana premierei. Stiam replicile pe de rost asa ca mi le spuneam in gand cand ma uitam pe geam.

Soarta sau mai degraba un renghi jucat de ea a facut sa ajung sa locuiesc intr-un oras fara cinematograf, Suceava. Nu va mai spun cate ii mai lipsesc pentru a fi un oras pentru ca probabil stiti.

Duminica trecuta ni s-a facut de un film asa ca ne-am hotarat sa mergem la Botosani, la Cinema Grande. De decenii sucevenii rad condescendent de Botosani („tara paielor”, etc.) dar la sfarsit de saptamana unii trag o fuga pentru cinematograf, iar altii isi fac acolo cumparaturile de carne si legume intr-o piata mai bine aprovizionata cu produse neaose la preturi rezonabile. Cand ii intalnesti acolo au privirea unor amanti care au plecat din localitate in nadejdea ca nu vor intalni cunostinte.

Filmul: 300 – Rise of an Empire. Reclama multa in care personajul feminin „Artemisia” declara ritos ca „astazi va dansa pe spinarea grecilor morti” care mi-a adus aminte de celebra replica a lui Sinan din „Mihai Viteazu”: „astazi am sa joc pe ceafa groasa a valahului” (am inteles ca Mihai Viteazu este materie obligatorie la scolile de cinematografie din America).

Stiind ca este regizat de Zack Snyder asteptam cu nerabdare efectele speciale pentru care este cunoscut. Si asta am si primit, un film facut numai din efecte speciale. Daca nu ar fi jucat niste actori relativ cunoscuti as fi zis ca ma uit la desene animate.

Un film facut pentru nivelul de cunostinte de istorie al tineretului american (se pare ca si al nostru se indreapta inexorabil spre aceeasi soarta) mai precis un talmes balmes din care din cand in cand se aude strigat ragusit termenul „democracy”.
Persii, adica iranienii, vin cu navele lor sa atace leaganul democratiei (unele chiar pline cu petrol cu care sa le dea foc grecilor), dar Temistocle (Sulivan Stapleton din Strike Back) se decide sa le reziste reusind sa-i uneasca pe toti grecii cand cu vorba buna cand cu mici viclenii fluturandu-le cuvinte alese: libertate, democratie.

This text will be replaced

De data asta actiunea este aproape exclusiv pe mare. Asta nu inseamna ca marele Temistocle, eroul de la Marathon, nu poate sa scoata un cal din burta navei si sa atace cu o sarja de cavalerie, doar grecii l-au inventat pe Pegas. Inainte de confruntare aceasta se duce cu curaj sa o cunoasca pe Artemisia, amiralul flotei persane, grecoaica de origine, care a parasit Grecia socata de grecii care se macelareau si se violau intre ei si a ajuns in Persia unde a devenit femeia luptator cu sabia, femeia general, femeia amiral. Cei doi se intalnesc, se masoara unul pe celalalt si dupa una mica, de care nici unul nu pare foarte multumit, fiecare se intoarce la treaba lui.

Atenienii, corintienii, tebanii inving de 2 ori pe mare prin strategii sirete, dar a treia oara sunt coplesiti de persanii care arunca cu petrol aprins in ei. Curge sangele in valuri chiar si pe camera de filmat. Noroc de spartani, care in ultima clipa dau la o parte dispretul pentru restul grecilor si salveaza democratia si libertatea Greciei.

Deci pentru a concluziona: actiune liniara parca facuta din mers, scenariu scris de un regizor care se crede scenarist, lipsa totala a emotiei artistice, scene care in loc sa trezeasca emotia devin ilare, distributie anapoda. Pozitiv: dupa ce vezi filmul iti schimbi parerea despre primul film 300.

La sfarsitul filmului m-am uitat la fetele spectatorilor. Erau obositi. Cred ca se asteptasera la altceva. Voiau sa-l vada pe Leonida razbunat de o armata de 10.000 de spartani disciplinati care fac glume pe seama sagetilor persane. Au gresit sala.

Mircea Tanase | MUZAHOLIC Martie 2014
 

Playlist MUZAHOLIC

Abonare newsletter

Noi aparitii muzicalePIANO INTERRUPTED : The Unified Field Reconstructed


AH! KOSMOS : Bastards


LYDIA LUNCH/RETROVIRUS: Urge to Kill


BILL SEAMAN : f (noir)


AVA LUNA : Infinite House


ARCTURUS : Arcturian


CALEXICO : Edge Of The Sun


LONELADY : Hinterland


SQUAREPUSHER : Damogen Furies


RACHEL GRIMES : The Clearing


KUBA KAPSA ENSEMBLE : Vandraught 10 Vol. 1


ABRAM SHOOK : Landscape Dream


TOMORROW WE SAIL : Saturn


THE DISTRICTS : A Flourish and a Spoil


THE MILK CARTON KIDS : Monterey


UNKNOWN MORTAL ORCHESTRA : Multi-Love


MICHAEL PRICE : Entanglement


BONNIE STILLWATTER : The Devil Is People


WILLIAM ELLIOTT WHITMORE : Radium Death


DAWN OF MIDI: Dysnomia