Arte vizuale

Adam's Apples (2005) - Danish pie

''There are no evil people. We don't believe in that. ''

Tin sa precizez inca de la inceput ca Mads Mikkelsen a aparut intr-o mana buna de filme sau, mai bine zis, o mana de filme bune, inainte de aparitia in mult prea de succesul Hannibal, de unde se lauda si surda de vecina-mea c-a auzit de el. Adam's Aebler este unul dintre ele. Face, ca si in The Hunt, After the Wedding sau A Royal Affair - trei drame cu staif - un rol foarte bun.

Mads Mikklesen mi se pare genul de actor exact, rational, care se desfasoara si se infasoara cu miscari metronomice. Cred ca este printre putinii oameni caruia ii merge bine cu dramele. Aici e un preot. Unul poate prea naiv. Doar ca nu prea e cum pare. Naivitatea asta are un aspect de spoiala data sa se asorteze cu decorul din jur. In esenta, avem un model de pozitivism. Un mod de a privi lucrurile, ce ar putea fi urmat de multi. Sa iei ce-i bun chiar si de-acolo de unde a ramas doar putregaiul, doar fiindca refuzi sa vezi mucegaiala. Sa risti sa pari si un idiot profund doar de dragul asta. Vorbim, deci, despre un refuz controlat de a privi raul in ochi.

Poate ca diavolul nu e chiar atat de negru, insa Ivan (Mikkelsen), se intrebuinteaza serios sa-l faca incolor. Sa spunem si despre neo-nazistul trimis sa se întrețină cu niste munca in folosul comunitatii chiar la biserica. Da, exact, la cea a lui Ivan! Si ca sa nu se plictiseasca prea tare, Adam (Ulrich Thomsen), cap-de-piele asta, isi propune sa faca o placinta de mere. Conditia fiind, desigur, sa foloseasca fructele pomului din curte.

Este un film ce musteste de nuante simbolistice, incepem sa ne prindem de la titlu de asta, cu evidente atingeri moralizatoare. Si uite asa, ca-ntr-un banc, sunt pusi in discutie, in primul ei plan, 4 indivizi cat se poate de diferiti. un popa pe care-l stim deja, un betiv bulimic pe nume Gunnar (Nicolas Bro), un skinhead, pe Adam, si-un musulman, Khalid (Ali Kazim). Adam isi propune, pe langa sa faca pe patiseru’, sa-i afecteze pe cat de mult posibil convingerile enervante ale lui Ivan. Asadar pune pe masa multa raceala si rautate cat sa ajunga pentru o armata pornita impotriva rivalilor, dar si amintirile lui Ivan.

Amintirile au darul de a se transforma in timp si sa devina mai pe gustul nostru. In plus, Ivan, nu avea niciun motiv sa le pastreze in forma lor initiala. Revenind, oarecum, tin sa evidentiez relatia pe principiul cauza si efect, dintre exprimarea de viata a lui adam si productivitatea marului. Nu vreau sa stric cheful, asa ca nu va spun finalul. Ah, si sa nu uit! Filmul este o comedie neagra, in regia lui Anders Thomas Jensen, despre o lupta dusa din vremuri despre care nici istoria nu-si mai aduce aminte, bine vs rau, dar care spusa in felul asta pare asa o chestioara noua expusa la un targ de vechituri.


This text will be replaced

Nicolae Baldovin | 27 Aprilie MUZAHOLIC

 

Playlist MUZAHOLIC

Abonare newsletter

Noi aparitii muzicalePIANO INTERRUPTED : The Unified Field Reconstructed


AH! KOSMOS : Bastards


LYDIA LUNCH/RETROVIRUS: Urge to Kill


BILL SEAMAN : f (noir)


AVA LUNA : Infinite House


ARCTURUS : Arcturian


CALEXICO : Edge Of The Sun


LONELADY : Hinterland


SQUAREPUSHER : Damogen Furies


RACHEL GRIMES : The Clearing


KUBA KAPSA ENSEMBLE : Vandraught 10 Vol. 1


ABRAM SHOOK : Landscape Dream


TOMORROW WE SAIL : Saturn


THE DISTRICTS : A Flourish and a Spoil


THE MILK CARTON KIDS : Monterey


UNKNOWN MORTAL ORCHESTRA : Multi-Love


MICHAEL PRICE : Entanglement


BONNIE STILLWATTER : The Devil Is People


WILLIAM ELLIOTT WHITMORE : Radium Death


DAWN OF MIDI: Dysnomia