ARTICOLE

[Fotografie] MIRA NEDYALKOVA: Mirabilia sau retragerea poetica din cotidian

Newborn Sun, An Elixir for Existence si Shadows of Ourselves sunt trei noi serii fotografice publicate si completate sarguincios, inca de la inceputul anului, de artista de origine bulgara, Mira Nedyalkova. Majoritatea imaginilor de pe site-ul ei oficial au ca motiv central elementul acvatic, fiind atat inspiratie, cat si forta creatoare: „Apa este un simbol al vietii, al regenerarii, dar poate deveni o amenintare, un element al distrugerii. Pentru mine apa a fost intotdeauna un element extrem de erotic tocmai datorita antagonismului pe care il presupune (…)”.

Prima intalnire a Mirei Nedyalkova (sau Mirabilia) cu arta fotografica a fost in calitate de model, fiind interesata la acea vreme de desen si pictura ca modalitati de exprimare artistica. In 2007 insa, descopera in fotografie un nou mod de a crea, renuntand astfel la pensule si sevalet in favoarea camerei de fotografiat. Mira nu se desprinde intru totul de pictura, fotografiile sale avand un puternic caracter pictural, lucru pe care il subliniaza chiar si artista „… creatiile mele sunt undeva la granita dintre pictura si fotografie.”

Shadows of Ourselves; © 2015 Mira Nedyalkova

Cu alte cuvinte, pentru Mira Nedyalkova fotografia este hibrida, confesionala, personala, conceptuala, iar mediul acvatic ii permite sa creeze acea armonie intre corpul uman si natura. Proiectele sale, precum noile Newborn Sun, An Elixir for Existence si Shadows of Ourselves sunt mai degraba un studiu asupra senzualitatii feminine, a metamorfozei corpului sub proprietatea magica a apei. Apa din fotografiile Mirei dezvaluie si totodata ascunde, e un dublu joc intre dorinta, incantare, si necunoscut.

 

An Elixir for Existence; © 2015 Mira Nedyalkova

 

Newborn Sun; © 2015 Mira Nedyalkova

::: Website :::

::: Facebook :::

Playlist MUZAHOLIC

Abonare newsletter

Noi aparitii muzicalePIANO INTERRUPTED : The Unified Field Reconstructed


AH! KOSMOS : Bastards


LYDIA LUNCH/RETROVIRUS: Urge to Kill


BILL SEAMAN : f (noir)


AVA LUNA : Infinite House


ARCTURUS : Arcturian


CALEXICO : Edge Of The Sun


LONELADY : Hinterland


SQUAREPUSHER : Damogen Furies


RACHEL GRIMES : The Clearing


KUBA KAPSA ENSEMBLE : Vandraught 10 Vol. 1


ABRAM SHOOK : Landscape Dream


TOMORROW WE SAIL : Saturn


THE DISTRICTS : A Flourish and a Spoil


THE MILK CARTON KIDS : Monterey


UNKNOWN MORTAL ORCHESTRA : Multi-Love


MICHAEL PRICE : Entanglement


BONNIE STILLWATTER : The Devil Is People


WILLIAM ELLIOTT WHITMORE : Radium Death


DAWN OF MIDI: Dysnomia