ARTICOLE

[Fotografie] RAGGANA: Portretul ca tema a gandirii

Viktorija Rekašiūtė, cunoscuta sub numele de Raggana (trad. “vrajitoare”), este o tanara fotografa din Klaipeda, Lituania, ale carei portrete surprind atat prin ineditul modelelor si al locatiilor alese, cat si prin energia, prin atmosfera, pe care imaginile sale o transmit. Feminitatea in viziunea fotografei nu se inscrie simbolurilor clasice ale frumusetii, intrucat personajele sale nu se prezinta pe sine ca simboluri ale atractiei.  

Intituland Famme fatale una din expozitiile personale recente, Raggana atrage de fapt atentia asupra imaginii din subconstientul colectiv cu privire la ceea ce inseamna de fapt mitul feminin. Personajele sale sunt atipice, fiecare avand propriul farmec. La fel ca si titlul expozitiei, portretele realizate de fotografa lituaniana invita privitorul sa-si puna sub semnul intrebarii propriile conceptii privind feminitatea, frumusetea, emotia, si insasi arta fotografica.

„Fiecare portret este un mesaj catre lume. Un mesaj ce indeamna privitorul sa deschida ochii si sa inceapa

sa-si creeze imagini despre lume folosindu-se de toate simturile.”

Raggana marturiseste intr-un interviu acordat revistei REPUBLIC X ca muzica este cea care o inspira, apeland mai degraba la sunet si nu la vizual. „Muzica poate canta ore in sir, in timp ce eu simt cum plutesc cuvintele intr-un mod armonios, cum vocea solistului se schimba cu fiecare acord, cu fiecare cuvant rostit. Acesta este fundamentul fotografiilor mele, intrucat am invatat dintotdeauna din sensibilitatea si sinceritatea muzicii. Inspiratia vine, de asemenea, si de la oamenii care imi transmit o energie inexplicabila. Poate parea o lipsa de modestie, insa nu de putine ori am fost propria-mi sursa de inspiratie pentru fotografiile mele. Din toate greselile mele, visurile neimplinite, gandurile ascunse, am reusit sa creez imagini reprezentand ceea ce eu insami nu puteam deveni.”

 

500px | Facebook

 

Playlist MUZAHOLIC

Abonare newsletter

Noi aparitii muzicalePIANO INTERRUPTED : The Unified Field Reconstructed


AH! KOSMOS : Bastards


LYDIA LUNCH/RETROVIRUS: Urge to Kill


BILL SEAMAN : f (noir)


AVA LUNA : Infinite House


ARCTURUS : Arcturian


CALEXICO : Edge Of The Sun


LONELADY : Hinterland


SQUAREPUSHER : Damogen Furies


RACHEL GRIMES : The Clearing


KUBA KAPSA ENSEMBLE : Vandraught 10 Vol. 1


ABRAM SHOOK : Landscape Dream


TOMORROW WE SAIL : Saturn


THE DISTRICTS : A Flourish and a Spoil


THE MILK CARTON KIDS : Monterey


UNKNOWN MORTAL ORCHESTRA : Multi-Love


MICHAEL PRICE : Entanglement


BONNIE STILLWATTER : The Devil Is People


WILLIAM ELLIOTT WHITMORE : Radium Death


DAWN OF MIDI: Dysnomia