ARTICOLE

Stef-D. Fotograful care arunca Eroticul in poveste

Stef-D (Stephane), fotograf din Montreal, Canada, ne spune el asa, ca o introducere scurta si, sa zicem, sincera, in arta sa, ca: “Nu este vorba despre fotograf: sunt doar un martor care se uita dupa compozitie, culori, lumini si texturi. Ceilalti imi spun si imi ofera povestile lor. Eu doar surprind momentul.”

Cred ca astea-s cuvintele oricarui fotograf cuprins de modestie, dar care-si cunoaste foarte bine arta si implicit sensul ei. Ce mi-a placut mie la Stephane asta? Ei bine, descrie o lume cuprinsa de magie prin Erotic. Sa nu ne gandim acum la pornosaguri and stuff. Eros reprezinta, in sensuri largi, Iubirea. N-o sa ma apuc sa vorbesc acum de zeii vechii Greci, daca te-a cuprins curiozitatea cauta singur, o sa vezi ca e mai fun. Asadar, obscenitatea absurda, aia gasita la orice pas, nu are niciun soi de legatura cu nuditatea artistica, adica cea despre care o sa vorbim pe aici.

Stef-D naste pasiune si surprinde pasiuni. Se joaca pe acest teren instabil, Eroticul, cu echilibrul unui copil. Ai impresia ca din clipa-n clipa va cadea intr-o extrema sau alta. Insa exista echilibru, desi pe cei mai de seama artisti tocmai echilibrul nu-i caracterizeaza, il simti cumva in spatele miscarilor acestea nesigure. Si poate ca, pana la urma, intr-o forma oarecum mai ciudata, a existat echilibru si la Van Gogh, sa zicem. Ce stim noi pana la urma?

Din multitudinea de serii pe care le etaleaza Stephane, am zis sa ma opresc si eu asupra uneia si sa v-o prezint. N-am sa vorbesc prea mult despre, nu stiu ce poti adauga prin cuvinte la magia asta care se naste din imagini. Cert e ca m-a prins de la primele imagini pe care le-am gasit. Am stat si am cautat si am rasfoit si am bagat sub pleoape si in creier imagini de o sensibilitate aparte.

Clara Cloutier, personajul acestei serii in care mi-am bagat nasul, este un model tot de prin Montreal, ajunsa pe meleaguri canadiene pentru a-si termina studiile. Clara, dupa cum spune ea undeva, se afla intr-o continua explorare a imensitatii exprimarii corpului uman. 

Text: Nicolae Baldovin

:: Website :: 

:: Facebook :: 

Playlist MUZAHOLIC

Abonare newsletter

Noi aparitii muzicalePIANO INTERRUPTED : The Unified Field Reconstructed


AH! KOSMOS : Bastards


LYDIA LUNCH/RETROVIRUS: Urge to Kill


BILL SEAMAN : f (noir)


AVA LUNA : Infinite House


ARCTURUS : Arcturian


CALEXICO : Edge Of The Sun


LONELADY : Hinterland


SQUAREPUSHER : Damogen Furies


RACHEL GRIMES : The Clearing


KUBA KAPSA ENSEMBLE : Vandraught 10 Vol. 1


ABRAM SHOOK : Landscape Dream


TOMORROW WE SAIL : Saturn


THE DISTRICTS : A Flourish and a Spoil


THE MILK CARTON KIDS : Monterey


UNKNOWN MORTAL ORCHESTRA : Multi-Love


MICHAEL PRICE : Entanglement


BONNIE STILLWATTER : The Devil Is People


WILLIAM ELLIOTT WHITMORE : Radium Death


DAWN OF MIDI: Dysnomia