Carte

Ce inseamna, oare, toate acestea? | Thomas Nagel

 

O foarte scurta introducere in filozofie

Categoria: Eseistica

Editura Humanitas

Colectia: Eseu

An aparitie: 2014

 

Thomas Nagel: “A filozofa inseamna doar a pune intrebari, a argumenta, a examina idei si a cauta posibile argumente impotriva lor, a chibzui despre cum anume functioneaza conceptele noastre. Preocuparea principala a filozofiei este aceea de a iscodi si a intelege idei foarte obisnuite, pe care fiecare dintre noi le foloseste in fiecare zi, fara a reflecta asupra lor.”

Thomas Nagel  este un filosof american cu origini sarbesti, care s-a nascut in 1937 la Belgrad, si a obtinut titlul de doctor in filosofie in 1963 sub coordonarea cunoscutului John Rawls. Activitatea sa de cercetare merge in directia filosofiei analitice, iar cea universitara inseamna predare la Universitatile Berkeley si Princeton, precum si New York University, unde este profesor de filosofie si drept,  incepand din anii ‘80. Prodigioasa sa activitate in domeniul filosofiei a fost rasplatita in 2008, atunci cand a obtinut Rolf Schock Prize si Balzan Prize.

Eseul Ce inseamna, oare, toate acestea?  reprezinta dorinta lui Thomas Nigel de a aduce in fata cititorilor o foarte scurta introducere in filosofie, a carei simplitate si claritate sa capteze chiar si atentia celor care au spaima de exercitiul filosofic, deoarece considera ca se pot pierde intr-un hatis de concepte si teorii, dintre care unele din ce in ce mai alambicate.

Scopul principal devine deci acela de a oferi o altfel de introducere in filosofie, adresata celor mai putin familiarizati cu aceasta,  una din care sa lipseasca perioade istorice si contexte culturale, scoli, curente sau nume ilustre ale istoriei filosofiei. Renuntand la toate acestea, filosoful american ne propune spre examinare 9 probleme filosofice:posibilitatea cunoasterii, problema altor minti, relatia minte-corp, semnificatia cuvintelor, liberul arbitru, binele moral si raul moral, dreptatea, moartea si sensul vietii. Acestea fac parte din categoria marilor intrebari ale omenirii, nu sunt singurele, dar nici ultimele de acest gen,  nu pot capata raspunsuri infailibile si vor ramane vesnic deschise interpretarilor, caci izvorul mirarii care le-a generat nu va seca niciodata.

Apeland la aceasta modalitate de prezentare a filosofiei, Thomas Nagel tinteste catre simtul comun al cititorului, stiind ca nu exista om care sa nu isi fi pus vreodata o intrebare cu privire la sine sau la lumea sa, fie ca aceasta intrebare a fost mai mult sau mai putin constienta. Din acest simt comun al mirarii se poate naste o veritabila propedeutica filosofica, iar intrebarea Ce inseamna, oare, toate acestea? sa capete sens, pentru fiecare, atat pe drumul propriilor raspunsuri, cat mai ales pe cel al detectarii de sofisme si conceptii nocive, carora altfel le-am putea cadea, foarte usor,  prada.

Raspunsurile succinte oferite de filosoful american la cele noua probleme filosofice selectate,  urmaresc sa trezeasca gustul fiecaruia pentru intrebare si cercetare, iar  la capatul acestora cugetarea filosofica poate sa devina cu adevarat personala.

 

Text: Bogdan Mirea

 

Playlist MUZAHOLIC

Abonare newsletter