Carte

[Recenzie] Strainul | Albert Camus

 

Categoria: Roman
Editura RAO
An aparitie: 2013

Daca spunem ca romanul lui Camus a fost tradus in 40 de limbi, eu zic ca deja ne facem o idee despre ce este vorba. In plus, Luchino Visconti a realizat o adaptare cinematografică în 1967, desi, in timpul vietii, Camus a refuzat ecranizarea romanului. Cartea face parte din "ciclul absurdului", asa cum a numit autorul trilogia existentialista din care mai fac parte eseul Mitul lui Sisif si piesa de teatru Caligula.

Citește mai departe...

[Recenzie] Gellu Naum si Zenobia lui

 

Categoria: Roman
Editura Polirom
An aparitie: 2014


Despre Gellu Naum si despre opera sa am vorbit de nenumarate ori cu o stima si o emotie ciudata – zic ciudata pentru ca acesta este cea mai ambigua stare ce ma poate izbi cu capul de pereti. Teama de ciudatul frumos si ciudatul suprarealist gellunaumian coincid si se ating ca doua personaje ce merg “umar la umar”. 

Citește mai departe...

[Recenzie] Femei | Charles Bukowski

 

Categoria: Roman
Editura Polirom
An aparitie: 2003

„Multi barbati cumsecade au fost lasati pe drumuri de o femeie.”

Am avut norocul sa gasesc aceasta carte ratacita prin biblioteca si s-o citesc sub pretextul ca n-am sa trec nici azi pe la facultate.

Femei a fost publicata in anul 1978, la editura Black Sparrow Press, pe cand Charles Bukowski deja scosese doua romane: Post Office (1971) si Factotum (1975). Prima traducere in limba romana a aparut in anul 2003, la Editura Polirom, realizata de Florin Slapac.

Citește mai departe...

[Recenzie] Lucruri care se desfac si se sorb | George Chiriac

Categoria: Poezie
Editura TracusArte
An aparitie: 2014

Cel mai recent volum de poezie semnat de George ChiriacLucruri care se desfac si se sorb – a aparut primavara aceasta la editura TracusArte. Intr-un registru stilistic deosebit, scriitorul George Chiriac reuseste sa focalizeze o lume a marilor si a oceaneler, toate inghetate, toate ordonate dupa bunul sau plac.

Citește mai departe...

[Recenzie] Motanul din Insomnia | Stefan Manasia

 

Categoria: Poezie
Editura Charmides
An aparitie: 2013

 

Fratele meu Bonobo, asa ii spuneam lui Stefan Manasia, inainte de a scoate excelentul volum de poezii Bonobo sau cucerirea spatiului (ed. Charmides, 2013). Cu o forta a poeticului pur si simplu atragatoare, dincolo de lirismul marilor scriitori postdouamiisti, Manasia incearca sa resusciteze poezia si se pare ca ii iese din plin. Dar cum sa resuscitezi ceva ce e al naibii de viu?

Citește mai departe...

[Recenzie] Un caz de divort: Povestiri fantastice | Guy de Maupassant

Categoria: Proza scurta
Editura Polirom
An aparitie: 2013

 

Anul trecut, cei de la Editura Polirom au publicat un volum cu povestiri scrise de celebrul autor francez, creator de revelatii in literatura moderna, Guy de Maupassant, si anume: Un caz de divort: Povestiri fantastice. Colectia cuprinde treizeci si patru de istorisiri, printre care este inclusa si cea care da titlul acestei carti. De ce tocmai "Un caz de divort" a fost povestirea aleasa pentru titlu, nu se poate spune precis. Poate ca modulul fiecarei povesti din acest volum poate genera un caz de divort, acolo unde divortul poate capata o diferita natura: despartirea dintre el si ea, despartirea individului de societate sau despartirea mintii de realitate, dupa ce s-a plasmuit o relatie „extraconjugala” cu magia; cert este ca fiecare povestire implica un soi de separare.

Citește mai departe...

[Recenzie] unde luna acopera tarana | Eva Precub

 

Categoria: Poezie
Editura Karth
An aparitie: 2014
 

Oare unde e luna care acopera reavanul pamantului? M-am gandit la aspectul acesta mai mereu. In noul sau volum de poeme, “unde luna acopera tarana”, ed. Karth, 2014, Eva Precub se adanceste si mai tare in noua si tanara literatura fantasy-horror din Romania. Cu toate scuzele de rigoare (stiu ca voi supara pe multi), in afara de volume cu tenta horror, in Romania nu exista vreun autor care sa te bage de-a binelea intr-un dans macabru asa cum reuseste Eva Precub.

Citește mai departe...

Playlist MUZAHOLIC

Abonare newsletter