Carte

Iubire | Hanne Ørstavik

 

Categoria: Roman

Editura Univers

An aparitie: 2012

 

Povesti norvegiene in toi de noapte

 

Dintotdeauna m-a fascinat ideea de tristete si de rece primordial din literatura tarilor nordice. Ultima carte a unui autor norvegian care mi-a picat in mana este Iubire (Kjærlighet, 1997) de Hanne  Ørstavik. Autoarea a fost prezenta la Cluj-Napoca in cadrul Festivalului International de Carte Transilvania – asa ca m-a cucerit si prin prezenta sa. Conform ziarului norvegian Dagbladet, romanul Iubire (singurul, din pacate, tradus la Editura Univers) a propulsat aceasta minunata autoare pe locul 6/25 in Norvegia, fiind de asemenea foarte intens tradusa in spatiul occidental.

Citește mai departe...

Eleganta ariciului | Muriel Barbery

 

 

Categoria: Proza
Editura: Nemira
Colectia: Babel
Anul aparitiei: 2009

 

Lectura romanelor - intre divertisment, (re)cunoastere si traire

„... o portareasa care citeste Tolstoi si asculta Mozart ...”

 

Citește mai departe...

Alex Ferguson. Autobiografia mea

 

Categoria: Biografii/Memorii/Jurnale
Editura: Publica
Colectia: Victoria Books
Anul aparitiei: 2014

“Cand am castigat Liga pentru prima oara in 1993, n-am vrut ca echipa mea sa se lase pe tanjala. Gandul ma ingrozea. Eram hotarat sa merg inainte, sa intaresc puterea noastra. I-am spus acelei formatii din 1993: «Unii oameni, cand sunt in vacanta, nu vor sa mearga mai departe de Salcoats, la 25 de mile departare de-a lungul coastei de Glasgow. Unii oameni nu vor nici macar atat. Sunt multumiti sa stea acasa si sa priveasca pasarile si ratele care plutesc pe lacul din parc. Iar unii vor sa ajunga pe Luna. Depinde de ambitiile oamenilor».”

 

Citește mai departe...

Moscova-Petuski | Venedikt Erofeev

 

Categoria: Proza
Editura: Polirom
Colectia: Top 10+
An aparitie: 2014

Viata scriitorului rus Venedikt Erofeev (1938-1990) a stat sub semnul imensului malaxor sovietic, cel care i-a trimis tatal in lagarele staliniste (unde a reusit sa supravietuiasca timp de 16 ani) si i-a intrerupt studiile de filologie din cadrul Univesitatii din Moscova pentru neindeplinirea seviciului militar obligatoriu.

Citește mai departe...

Legile fundamentale ale imbecilitatii umane | Carlo M. Cipolla

Categoria: Eseistica
Editura Humanitas
An aparitie: 2014

«Imbecilul este cel mai periculos tip de persoana»

Daca un renumit profesor de economie si de istoria economiei, cu studii la Univesitatatea din Pavia, Sorbona si London School of Economics, cu o activitatea academica ce bifeaza centre culturale italiene, precum Pavia, Venetia, Pisa si Florenta, dar si celebra University of California, Berkeley, isi propune sa discute despre imbecilitate si cel ce o intruchipeaza - omul imbecil -, intr-un text care cu greu ne-ar rapi mai mult de o ora din pretiosul nostru timp, iar noi tot sovaim in a gasi utilitatea unei astfel de lecturi, trebui sa luam aminte, cel putin, la prima din cele cinci legi fundamentale ale imbecilitatii umane.

Citește mai departe...

Diavolul. Note pentru o viitoare diabologie | Giovanni Papini

 

Categoria: Eseistica
Editura Humanitas
An aparitie: 2013

Baudelaire: “Cea mai reusita viclenie a Diavolului este de a ne convinge ca nu exista

Viata scriitorului italian Giovanni Papini (n. 1881) nu poate reprezenta pentru noi astazi decat exemplul clar al vitalitatii, al spiritului vesnic aflat in cautare, o cautare mistuitoare, caci in cazul sau drumul pare a fi mult mai important decat destinatia. Astfel poate fi explicata contradictia ce a stat la temelia vietii marelui autodidact al secolului XX (moare in 1956), cotradictie ce a facut posibila coexistenta atitudinii filosofice cu cea nihilista a mortii si depasirii filosofiei (in 1907 publica Amurgul filozofilor), atitudine antireligioasa si anticlericala alaturi de convertirea la catolicism (1921), precum si imbratisarea si sustinerea miscarii fasciste. 

Citește mai departe...

Cartea soaptelor | Varujan Vosganian

 

Categoria: Roman
Editura Polirom
An aparitie: 2012

A articula trecutul nu inseamna a-l cunoaste asa cum a fost de fapt, deoarece adevarata imagine a trecutului istoric trece rapid si fara zgomot, pentru a disparea apoi pentru totdeauna. Autorii s-au confruntat cu dificultatea de a transforma istoria in materie rememorata, reprezentata, situandu-se concomitent inauntrul si in afara ei.

Varujan Vosganian reconstituie, in Cartea soaptelor, destinul tragic al armenilor, dezradacinati, debusolati, in permanenta cautare a unei a doua patrii. Povestirile poporului armean prind glas in dupa-amiezile din gradina bunicilor, la o cafea proaspat macinata, ceremonial la care participa si copilul „batran de zile”.

Citește mai departe...

Playlist MUZAHOLIC

Abonare newsletter