Carte

Stalin. Unul dintre marii monstri ai istoriei | Paul Johnson

 

 

 

Categoria: Eseistică, Istorie

Editura Humanitas

Colectia: Eseu

An aparitie: 2014

 

Paul Johnson:“De-a lungul a 14 luni, in 1937 si 1938, au fost arestati din ordinul lui Stalin 1.800.000 de oameni in 42 de atacuri distinct, riguros pregatite. Aproape 690.000 de oameni au fost omorati. Stalin a semnat cu mana lui zeci de mii de condamnari la moarte si i-a obligat sip e ceilalti membri ai Biroului Politic sa faca la fel - Molotov dovedindu-se cel mai sarguincios dintre toti.”  

         

Paul Johnson s-a nascut in 1928 in Manchester si este unul dintre cei mai cunoscuti si mai apreciati istorici britanici ai zilelor noastre, cu studii la Oxford, dar si cu un impresionant numar de carti publicate, mergand de la istorie - cea mai importanta aparuta in limba romana este O istorie a lumii moderne - 1920-2000,  la biografii ale unor persoane celebre - Socrate, Napoleon, Stalin, ba chiar si teologie - Viata lui Iisus povestita de un credincios, si, nu in ultimul rand, memorii - Peisajul disparut, anii copilariei mele.

Succinta biografie a dictatorului sovietic Iosif Visarionovici Djugasvili, cunoscut noua mai ales sub numele de Stalin, “cel de otel”, are meritul de a oferi, celor care invoca lipsa timpului ca prim argument contra lecturii un text limpede, ce se parcurge usor, deoarece combina perfect datele biografice ale persoanei cu evenimentele istorice pe care le-a trait.

Ideea care il calauzeste pe istoricul britanic in scrierea acestui text porneste de la convingerea ca evenimentele istorice nu sunt simple manifestari ale unor forte ascunse, implacabile,  ci ca acestea sunt determinate de vointa si de interventia oamenilor, iar in cazul nostru al conducatorilor.  Judecand astfel, un conducator a fost si Stalin, iar dictatura sa monstruoasa trebuie studiata cu atentia, pentru a nu cadea in plasa uitarii si a bagateliza marile crime ale trecutului, care risca astfel sa fie repetate.

Parcurgand biografia “tarului rosu” aflam ca acesta nu a fost tot timpul un monstru, in tinerete a studiat la scoala bisericeasca din Gori (Georgia) si la seminarul teologic din Tbilisi, putand deveni un tenor profesionist. Se dovedeste a fi o persoana inteligenta, capabila sa scrie si sa citeasca in georgiana si in rusa, cu o cultura deloc de neglijat (se pare ca a citit din Tolstoi, Flaubert sau Shakespeare), dar care renunta la credinta sa in Dumnezeu, adoptand, in schimb, pozitiile marxismului. Inclinatia spre violenta, trasatura dobandita de la tatal sau, dublata de aderarea la „noua religie” a bolsevicilor, brutali si cinici in dorinta lor de a obtine puterea,  il transforma intr-un om lipsit de scrupule, care se dovedeste a-i fi util lui Lenin, in principal datorita jafurilor prin care Stalin obtinea fonduri.

Interesante sunt pentru cititorul neavizat atat modul arbitrar prin care Stalin acapareaza toata puterea, desi Secretar General al bolsevicilor inca din 1922, se pare ca moartea lui Lenin  si neglijarea dorintei testamentare a acestuia , ia deschis cu adevarat drumul catre puterea totala, precum si manifestarile paranoice care au marcat toti anii sai de dictatura criminala si care au insemnat , atat prin marile epurari si deportari,  una dintre cele mai mari crime contra umanitatii, o crima care nu beneficiaza nici astazi de o adevarata infierare, si care a lovit vietile catorva milioane de oameni.

De semnalat ca Stalin nu a participat, decat foarte rar, la executiile pe care le orchestra, dar avea o metoda preferata de a ucide, aceasta constand in lovirea victimei cu un topor si trecerea peste cadavrul acesteia cu un camion de mare tonaj. Mania si suspiciunea l-au facut sa apeleze la trenuri blindate si la mii de garzi de corp pentru a se apara de dusmani imaginari, dusmani care marcau dublarea masurilor brutale contra populatiei, largind practic acest cerc vicios la infinit.

Scurta biografie propusa de Paul Johnson deschide foarte multe probleme legate de dictatura stalinista (Gulag, colectivizare,  politica externa si Cortina de Fier, etc.), iar cei interesati de aceasta tema pot apela la cartile Stalin, de Elena Dundovich si Stalin. Curtea tarului rosu, de Simon Montefiore, ambele disponibile in limba romana.  

Istoricul Paul Johnson

Text: Bogdan Mirea

Playlist MUZAHOLIC

Abonare newsletter