COTIDIAN

Album streaming | MONO – Requiem for Hell

Temporary Residence Ltd./ Pelagic Records

 

Octombrie pare-se a fi o luna plina de aparitii faine, iar noul MONO nu face exceptie. Cu cateva zile inainte de lansarea oficiala a celui de-al noualea album din discografia japonezilor, ascultam astazi in intregime povestea Requiem for Hell. Dintre cele 5 piese ce compun acest material, ne-am familiarizat deja cu „Ely’s Heartbeat”, primul single aparut la inceputul lunii septembrie, si „Requiem for Hell”, piesa care da si titlul albumului, cu un videoclip alb-negru la fel de dramatic ca tema ce l-a inspirat pe Takaakira „Taka” Goto.

Despre „Ely’s Heartbeat” ar merita mentionat faptul ca intro-ul si totodata intreaga atmosfera a compozitiei sunt marcate de decizia de a folosi ca sample o inregistrare a batailor inimii lui Ely, fiica lui Jeremy (Temporary Residence). Citind titlurile celorlalte piese si avand in minte inspiratia „Divinei Comedii”, m-am intrebat initial cat de bine se incadreaza „Ely’s Heartbeat” printre ecoul mortii si tenebrele infernului. Pe langa nota de optimism ce se intrevede printre tonalitatile chitarelor si sunetul visator al viorii, aceasta compozitie este mai mult decat un gest de recunostinta fata de un vechi prieten, este modul lui Taka de a reprezenta renasterea, speranta, lumina, propria sa versiune a Paradisului lui Dante. Requiem for Hell” imbina cam tot ce si-ar putea dori un fan al soundului MONO brut, dinamic, dezlantuit: cele aproximativ 18 minute a caror intensitate creste cu fiecare riff, cu fiecare bataie de toba marca Yasunori Takada, te invaluie ca o vraja. Aflata in centru noii povesti MONO, „Requiem for Hell” imprima tonul intregului album, fara insa a domina restul pieselor.

 

 

Death in Rebirth”, o variatiune a piesei „Death in Reverse” de pe splitul cu The Ocean de anul trecut, este un inceput promitator, dramatic, pe masura conceptului ales, introducand pe rand elementele cu care MONO ne-au obisnuit de-a lungul celor 17 ani. Pentru „Stellar”, japonezii par sa fi pus chitarele deoparte, optand pentru viori, pian si xilofon, pentru un plus de stranietate ambiantei meditative: o compozitie absolut superba, atmosferica, ce imi aminteste de albumul solo al lui Taka, unde imbina ambientalul cu acorduri Neoclassical. As putea chiar spune ca este momentul meu favorit de pe intreg albumul si ma intreb inca de pe acum cum va suna live. Requiem for Hell se incheie in forta cu „The Last Scene”, Post-Rock-ul asa cum il stim cand vorbim de MONO - atmosferic, visator, cu accente Shoegaze, riffuri impunatoare in ritmul teatral al tobelor - promisiunea unei evadari, fie ea si pret de cateva momente.

Chiar daca ideea contrastelor nu este neaparat noua, ma refer aici la dublul The Last Dawn & Rays of Darkness (2014), tablourile evocate sunt extrem de vii. MONO raman fideli stilului lor, cumva dus mai departe, ca de fiecare data, capatand noi valente, alternand momentele de calm, de lumina, cu latura lor intunecata, trecand printr-o paleta complexa de emotii si sentimente.

Albumul Requiem for Hell va fi lansat oficial pe data de 14 Octombrie 2016, prin intermediul Temporary Residence Ltd./ Pelagic Records.

::: MONO :::

www.monoofjapan.com

Facebook

Bandcamp

***

Publicul roman se va putea reintalni cu japonezii de la MONO pe data de 3 decembrie, cand turneul pe care il desfasoara alaturi de francezii de la ALCEST si suedezii de la pg.lost va poposi in Clubul Rockstadt din Brasov. Biletele sunt disponibile in reteaua Bilete.ro (online si in magazinele InMedio semnalizate cu Bilete.ro, cat si reteaua magazinelor Germanos), precum si la barul Clubului Rockstadt din Brasov. Pretul unui bilet este de 75 RON.

 

Playlist MUZAHOLIC

Abonare newsletter

Noi aparitii muzicalePIANO INTERRUPTED : The Unified Field Reconstructed


AH! KOSMOS : Bastards


LYDIA LUNCH/RETROVIRUS: Urge to Kill


BILL SEAMAN : f (noir)


AVA LUNA : Infinite House


ARCTURUS : Arcturian


CALEXICO : Edge Of The Sun


LONELADY : Hinterland


SQUAREPUSHER : Damogen Furies


RACHEL GRIMES : The Clearing


KUBA KAPSA ENSEMBLE : Vandraught 10 Vol. 1


ABRAM SHOOK : Landscape Dream


TOMORROW WE SAIL : Saturn


THE DISTRICTS : A Flourish and a Spoil


THE MILK CARTON KIDS : Monterey


UNKNOWN MORTAL ORCHESTRA : Multi-Love


MICHAEL PRICE : Entanglement


BONNIE STILLWATTER : The Devil Is People


WILLIAM ELLIOTT WHITMORE : Radium Death


DAWN OF MIDI: Dysnomia