COTIDIAN

AMY, un film de Asif Kapadia, din 18 Septembrie la cinema

„Emotionant, magic, memorabil“

~ Sunday Mirror

Maine (18 Septembrie) va avea loc in cinematografele din Romania premiera filmului AMY, regizat de Asif Kapadia (premiat cu BAFTA pentru SENNA).

Chiar daca a declansat controverse inainte sa apara, filmul AMY promite sa spuna o poveste emotionanta despre cine a fost Amy Winehouse, dincolo de scena. Regizorul Asif Kapadia a folosit imagini de arhiva si piese care nu au mai fost facute publice pentru a realiza acest film extrem de modern, emotionant si energic, care pune in evidenta lumea in care traim intr-un mod unic. E vorba despre „fata din spatele numelui Amy Winehouse.

„A fost cu adevarat interesant sa facem acest film. Foarte multi oameni au fost emotionati cand au vazut-o pe Amy fericita in copilarie si la inceput de adolescenta. Pentru ca nu au avut ocazia sa o vada niciodata fericita. Au fost oameni care au plans vazand-o asa. I-am auzit spunand: “N-am stiut ca a fost fericita.” Ei au crezut ca a fost nefericita si confuza intreaga viata.

Adevarul este ca era uimitoare, inteligenta, atat de speciala! Intr-un interval scurt de timp, a trecut dintr-o parte in cealalta.

Toti cei cu care am vorbit sunt inca socati de disparitia ei, inca nu si-au revenit. Erau furiosi, sufereau si nimeni nu ii asculta. In intimitate, aveau cu totii aceasta suferinta care ii macina, pentru un om pe care l-au iubit, un om pe care il vedeau ca se distruge public, insa nimeni nu ii asculta. Nimeni nu a oprit asta, nimeni nu a oprit-o sa se urce pe scena.

Era o persoana uimitoare.  Si ce trist, sa ai o astfel de viata! Primul ei album a aparut cand ea avea 18 ani, cel de-al doilea la 21-22 de ani, iar apoi… nimic creativ. E absurd.

Cum e Amy? Amy e foarte inteligenta, e speciala. E genul acela de om pe care ai vrea sa-l ai in preajma. Cand am vazut-o cum era in copilarie, atat de obisnuita si atat de impacata cu ea, a fost o surpriza pentru mine.

Sunt multi oameni apropiati de Amy, care tineau la ea cu adevarat, dar nu aratau asta pentru ca persoana pe care o vedeau pe ecran trimitea mesaje extrem de negative si nu semana deloc cu ce stiau ei despre ea. Pur si simplu nu intelegeau ce i se intampla. Erau blocati, nu puteau ajunge la ea. Nici macar nu-i puteau da un telefon. Ea nu avea telefon. Nimeni nu se putea apropia de ea. Ei sunt cei cu care am vrut sa vorbesc, intr-un fel, acest film este pentru ei.“,a declarat Asif Kapadia, regizorul filmului.

 

 

Un talent unic intr-o generatie, Amy Winehouse a fost o cantareata ce a captat atentia intregii lumi. Un artist de jazz in cel mai autentic sens al cuvantului – a scris si a cantat din suflet, folosindu-se de harul sau muzical pentru a-si analiza propriile probleme. Combinatia dintre sinceritatea ei pura si talentul sau exceptional a creat unele dintre cele mai adorate melodii ale epocii moderne.

Succesul ei imens a venit la pachet cu o invazie a reprezentantilor mass media, care, impreuna cu relatiile ei defectuoase si stilul de viata precar au marcat inceputul declinului ei tragic. Amy Winehouse a decedat in urma unei intoxicatii cu alcool, in iulie 2011, la varsta de 27 de ani.

Nu doar calitatea interviurilor si a materialelor video  dau unicitate filmului AMY, ci si modul in care acesta abordeaza povestea lui Amy Winehouse.

„Ne-am dorit foarte mult sa nu prezentam grozaviile publicate anterior”,spune Gay-Rees, producatorul filmului, „pentru ca s-au spus multe in presa la vremea respectiva si ce rost ar fi avut sa refolosim toate acestea? A trebuit sa investigam mai mult.

Kapadia simte ca a surprins esenta povestii ei. „Este un film despre Amy si compozitiile ei”, spune el. „Oamenii nu au inteles cat de importante si personale erau versurile ei.

„Versurile puse pe ecran ii fac pe oameni sa constientizeze ca poate au dansat pe acea melodie si nu si-au dat seama cat de personale erau versurile.”

In fond, realizatorii cred ca AMY este un film despre dragoste. „Este o persoana care vrea sa fie iubita”, spune Kapadia, „cineva care are nevoie de dragoste si nu are parte de ea intotdeauna.” 

„Adesea, cei care aveau grija de ea au incercat sa ii ofere afectiune, dar ea ii respingea. Era o persoana complexa si inteligenta. Amy este un film despre dragoste.”

Filmul a starnit multe controverse, iar review-urile aparute  in presa internationala ii apreciaza calitatea.

In  15 august 2011, Amy ar fi trebuit sa concerteze la Bucuresti, dar cu aproximativ doua luni inainte de aceasta data, a anulat intregul turneu.

Premiera filmului in cinematografe are loc pe 18 Septembrie.

In prima saptamana filmul va rula in urmatoarele cinematografe: Bucuresti: Cinema City AFI Cotroceni, Cinema City Mega Mall, Cinema City Sun Plaza, Cinema Elvira Popescu, Cinema Muzeul Taranului, Cinema Pro, Grand Cinema & More, Hollywood Multiplex, Movieplex, Union; Barlad: Cityplex; Brasov: Cityplex, Cinema One; Cluj: Cinema City Iulius Mall, Cinema Victoria; Constanta: Cityplex; Pitesti: Trivale; Targu Mures: Cinema Arta.

 

Independenta Film este o companie de distributiede filme care din 1997 aduce in cinematografele din Romania productii independente de referinta, de nisa sau castigatoare ale unor premii internationale prestigioase.
Independenta Film a distribuit pelicule ca: Deux jours, une nuit, La grande bellezza, Nymphomaniac, La Vie d'Adèle, The Hunt, Amour, Trainspotting, Amélie, Melancholia, Todo sobre mi madre, In The Mood for Love, Vicky Cristina Barcelona, Dogville etc.

Site oficial 

Facebook 

Playlist MUZAHOLIC

Abonare newsletter

Noi aparitii muzicalePIANO INTERRUPTED : The Unified Field Reconstructed


AH! KOSMOS : Bastards


LYDIA LUNCH/RETROVIRUS: Urge to Kill


BILL SEAMAN : f (noir)


AVA LUNA : Infinite House


ARCTURUS : Arcturian


CALEXICO : Edge Of The Sun


LONELADY : Hinterland


SQUAREPUSHER : Damogen Furies


RACHEL GRIMES : The Clearing


KUBA KAPSA ENSEMBLE : Vandraught 10 Vol. 1


ABRAM SHOOK : Landscape Dream


TOMORROW WE SAIL : Saturn


THE DISTRICTS : A Flourish and a Spoil


THE MILK CARTON KIDS : Monterey


UNKNOWN MORTAL ORCHESTRA : Multi-Love


MICHAEL PRICE : Entanglement


BONNIE STILLWATTER : The Devil Is People


WILLIAM ELLIOTT WHITMORE : Radium Death


DAWN OF MIDI: Dysnomia