COTIDIAN

Despre Patrick Modiano numai de bine

M-a bucurat valva din domeniul literar ce misuna mereu toamna. Daca altii sunt captivati de targurile de carte si de premiile acordate de revistele culturale, eu sunt un impatimit al Premiului Nobel pentru Literatura. Ceea ce e amuzant aici e ca mereu castiga cine nu te astepti. Mizez mereu cu tarie pe Milan Kundera, Mircea Cartarescu si Amos Oz si cu o alta emisfera cerebrala pe Salman Rushdie si pe dubiosii necunoscuti publicului larg. Cuvantul dubios a se suprinde in maniera de ciudat-bun. Nu am reusit sa inteleg pana acum de ce un premiu literar de calibrul Nobelului te poate ridica si te poate ucide in acelasi timp. Te face vizibil, iti apar traduceri, dai interviuri, primesti titluri, iti apar nelinisti si nu mai ai timp sa scrii. E un drum cu dus-intors, un fel de metrou ce nu opreste prin statii. Ametesti sau nu ?

Anul literar 2014 a fost marcat de Patrick Modiano, scriitor francez destul de apreciat in spatiul francofon. Din pacate, aproape necunoscut la noi, aproape netradus. Dar din punct de vedere al traducerilor, s-a clasat mult mai bine, din 2010 pana in prezent, in raport cu alti scriitori nobelari : Alice Munro, Mo Yan, Tomas Transtromer. Primele doua volume semnate de Patrick Modiano au aparut in colectia Globus, fiind vorba de Bulevardele de centura (1975), Strada dughenelor intunecoase (1981). Urmate de Calatorie de nunta. Fotograful (Univers, 1996), Duminici de august (Echinox, 2000), Micuta Bijou (Humanitas, 2003), Dora Bruder (Rao, 2006), In cafeneaua tineretii pierdute (Art, 2012). Piata de carte romaneasca s-a miscat destul de rapid dupa ce lui Modiano i s-a decernat premiul Nobel – au aparut noi traduceri, noi reeditari. M-a amuzat ideea ca toate birourile de presa l-au cautat pe acest autor sa-l felicite pentru prestigiosul premiu, dar nu l-au gasit. A aparut cateva zile mai tarziu in cadrul unei conferinte de presa.

 

 

Scriitor melancolic, scrierile sale romanistice nu au intarziat sa primeasca unele din cele mai bune cronici din Franta. Patrick Modiano publica cate un roman, in medie, la 3 ani. Teme ale disparitiei, ale solitudinii, ale melancoliei artistico-poetice sunt tratate cu minutiozitate in fiecare lucrare. Modiano vorbeste in scris despre trauma constientizarii unor fapte dure, despre fuga de sine, despre vanitatea conditiei umane si reuseste sa se impuna cumva printr-un ritual narativ unic. Stie unde sa pluseze, unde sa te lase liber, stie sa te faca detectiv si sa te rascoleasca. Amintesc aici si motivatia Academiei Suedeze la decernarea Premiului Nobel pentru literatura: "for the art of memory with which he has evoked the most ungraspable human destinies and uncovered the life-world of the occupation".

Text: George Chiriac

Anticariatul de noapte 

Playlist MUZAHOLIC

Abonare newsletter

Noi aparitii muzicalePIANO INTERRUPTED : The Unified Field Reconstructed


AH! KOSMOS : Bastards


LYDIA LUNCH/RETROVIRUS: Urge to Kill


BILL SEAMAN : f (noir)


AVA LUNA : Infinite House


ARCTURUS : Arcturian


CALEXICO : Edge Of The Sun


LONELADY : Hinterland


SQUAREPUSHER : Damogen Furies


RACHEL GRIMES : The Clearing


KUBA KAPSA ENSEMBLE : Vandraught 10 Vol. 1


ABRAM SHOOK : Landscape Dream


TOMORROW WE SAIL : Saturn


THE DISTRICTS : A Flourish and a Spoil


THE MILK CARTON KIDS : Monterey


UNKNOWN MORTAL ORCHESTRA : Multi-Love


MICHAEL PRICE : Entanglement


BONNIE STILLWATTER : The Devil Is People


WILLIAM ELLIOTT WHITMORE : Radium Death


DAWN OF MIDI: Dysnomia