COTIDIAN

FUGA (Scurtmetraj)

FUGA nu este un simplu scurtmetraj cu o coloana sonora impresionanta drept accesoriu. Proiectul a luat nastere in 2009, in urma unei conversatii intre Juan Antonio Espigares (regizor si scenarist) si Arturo Díez Boscovich (compozitor). Cei doi intentionau sa creeze un montaj care sa imbine animatia si muzica intr-un mod cu totul aparte, o poveste fara dialog pentru care elementul simfonic, in cazul nostru fuga, sa fie laitmotivul scurtmetrajului.

FUGA este un delir audio-vizual, al carui fir narativ se impleteste armonios cu muzica de pe fundal. Odata ce Espigares a conturat scenariul povestii, Arturo Díez Boscovich a avut la dispozitie 4 luni pentru a compune muzica, luand drept referinta doar ideile colegului sau, fara vreo alta schita sau ilustratie care sa il influenteze. Cand aranjamentul pentru orchestra a fost si el gata, compozitiile au fost interpretate de Málaga Philharmonic Orchestra, cu Boscovich la pian, fara macar o singura secunda de scurtmetraj care sa-i ghideze, asa cum se obisnuieste in cazul unei coloane sonore.

In relatia forma/fond ­- sau in cazul nostru fundal sonor, FUGA a fost creata complet dupa muzica. A durat mai bine de 3 ani pentru ca Espigares sa gaseasca elementele vizuale ideale, sa contureze personajele si mediul lor.  Conservatorul unde studiaza elevele era la origine o institutie religioasa, avand drept patron pe Sainte-Cécile, insa asta nu face decat sa imprime o tenta dark animatiei, intrucat spatiul nu pare a fi unul protejat spiritual.  

Ceea ce surprinde insa este faptul ca FUGA imbina tehnici de animatie variate, facand trimitere directa la compozitia muzicala polifonica ce da si titlu lscurtmetrajului: o combinatie de CGI, tehnici traditionale de animatie si live action.

 

 

 

Playlist MUZAHOLIC

Abonare newsletter

Noi aparitii muzicalePIANO INTERRUPTED : The Unified Field Reconstructed


AH! KOSMOS : Bastards


LYDIA LUNCH/RETROVIRUS: Urge to Kill


BILL SEAMAN : f (noir)


AVA LUNA : Infinite House


ARCTURUS : Arcturian


CALEXICO : Edge Of The Sun


LONELADY : Hinterland


SQUAREPUSHER : Damogen Furies


RACHEL GRIMES : The Clearing


KUBA KAPSA ENSEMBLE : Vandraught 10 Vol. 1


ABRAM SHOOK : Landscape Dream


TOMORROW WE SAIL : Saturn


THE DISTRICTS : A Flourish and a Spoil


THE MILK CARTON KIDS : Monterey


UNKNOWN MORTAL ORCHESTRA : Multi-Love


MICHAEL PRICE : Entanglement


BONNIE STILLWATTER : The Devil Is People


WILLIAM ELLIOTT WHITMORE : Radium Death


DAWN OF MIDI: Dysnomia