COTIDIAN

Punct si de la capat

Salutari frumoase!

 

A trecut ceva vreme fara activitate pe aici. Uneori este mai usor sa pornesti chestii, decat sa le asiguri o mentenanta. Este caracteristic romanului care, ca individ exceleaza, uimeste, copleseste, insa in colectivitate da rateuri. Putem sa ne uitam in cotidian, in istoria recenta sau indepartata, unde forma de haiducie si libertatea inteleasa in sens unic continua sa aglomereze oameni care isi ara pamanturile tot cu plugurile de acum sute de ani, cu propriul cal, cu propria lama, pe propria fasie de pamant. De asta cand te uiti din avion vezi agricultura noastra sfasiata de simtul proprietatii intr-o forma ineficienta, prin petice de pamant inguste, unul langa altul, ba cu cartofi, ba cu porumb, ba cu varza. 

Nici la oras nu e cu mult diferit, fiecare incercand sa copieze de la celalalt, sa faca ce face si altul, daca merge, pana cand ajung toti sa faca acelasi lucru, unul langa altul… doar ca se bat pe aceiasi clienti. Pe de o parte, e bine ca exista competitie care regleaza preturile, pe de alta parte, duce spre moarte sigura pentru cei fara autenticitate si fara viziune, e doar o problema de timp. Si nu toata lumea poate sa fie propriul sef, desi cam toata lumea asta viseaza. Si de aici invidia, frustrarea, bucuria mortii caprei vecinului, chit ca si a ta a murit. Dar ne afundam in doine retorice, pline de heitareala inteligenta si spunem ca “asta e”... In loc sa cautam pacea si dorinta de a ne gasi propriul drum fara a calca pe altii, gasim vinovati cu nemiluita, ei, cei din jurul nostru fiind cei care ne-au taiat aripile. Gandind si actionand solitar, ne ducem spre o supravietuire bruta, care nu dezvolta simtul solidar. Din fimul: daca nu traiesc, macar sa respir.

Convietuirea devine astfel un sport national impus cu forta care, din pacate, nu ne face sa fim mai uniti, mai sudati, mai saritori. De aici si lipsa spiritului civic, lipsa responsabilitatii si a proactivitatii. Lipsa educatiei civice ne face sa ne comportam ca acele rozatoare care devin agitate inainte de cutremure sau alte refulari grave ale naturii.

Gandirea superficiala, nerabdarea si goana dupa “a da lovitura” ne face sa uitam cum e comportamentul rational, politicos, de sustinere, de asumare, de a lua decizii in grup, pentru o comunitate.

In desisul asta cotidian mai degraba confuz decat gri, a aparut MUZAHOLIC, care a inceput in urma cu cca 3 ani sa paveze o alta cale, prin care Dependenta de Frumos sa ne faca mai senini, mai zambitori, mai toleranti, si poate mai uniti.

Dar, cum am spus mai sus, am inceput frumos si ne-am pierdut pe drum. Simplu ar fi sa dam vina pe fortele externe, care ne-au sugrumat, ne-au sufocat, nu ne-au lasat sa ne urmam calea. Probabil ca asa o fi, pe undeva “pe la si 11”, dar a trebuit sa mai treaca ceva timp sa acceptam ca doar de noi depinde, nu de altii, nu de ceilalti, nu de cel de langa tine… de fapt cel de langa mine, adica de celalalt eu. Dedublarea este o forma dorita sau nedorita, dar existenta in multi dintre noi. Uneori ne salveaza, ne ajuta, alteori mai degraba complica.

Asa ca am decis sa continuam. De fapt, sa o luam de la capat. Cum ar spune omul in haina de corporatist: dam un restart, ne dam un restart interior. Mindset-ul e acelasi, depinde doar de noi ce si cum se va intampla. Am vrea sa se inteleaga ca, de fapt, nu exista noi si voi. Existam noi, cei ce astazi putem sa citim un articol pe MUZAHOLIC care sa ne placa, sa ne inspire, iar maine sa devenim mai multi in acesta comunitate, sa scriem ce ne place, ce ne surprinde frumos, chiar ceea ce vedem la altii ca fac bine si s-ar putea amplifica, promova, sustine, pentru ca merita. Nu suntem multi, dar incercam sa ne adunam, sa devenim mai uniti, mai activi. Va asteptam!

Nu stim daca vom reusi sa incropim acea comunitate, dar stim ca putem incerca. Ne place sa credem ca exista si o parte frumoasa a vietii care ne poate face mai buni, lipsiti de prejudecati, prietenosi si promotori al artisticului frumos, indiferent ca e vorba de muzica, fotografie, filme, sculptura, pictura…

Mintenas-mintenas, noi am reinceput sa scriem, sa postam, sa surprindem elemente pe care le consideram interesante. Daca si voi le veti gasi interesante, ne bucuram. Daca veti decide sa fim mai multi, vom fi onorati si incantati sa va primim in aceasta minuscula comunitate, dar inimoasa. Asadar, va asteptam cu scrieri, idei, recomandari, sugestii, pilde, orice va inspira si considerati ca merita impartasit!

Stirile noastre vor continua sa apara la ore jucause, cum bine stiti: 10:10, 11:11, 19:19, 21:21 si tot asa.

Multumim ca ne cititi, multumim ca ne sustineti!

 

Catalin Doru

12.10.2017

Playlist MUZAHOLIC

Abonare newsletter

Noi aparitii muzicalePIANO INTERRUPTED : The Unified Field Reconstructed


AH! KOSMOS : Bastards


LYDIA LUNCH/RETROVIRUS: Urge to Kill


BILL SEAMAN : f (noir)


AVA LUNA : Infinite House


ARCTURUS : Arcturian


CALEXICO : Edge Of The Sun


LONELADY : Hinterland


SQUAREPUSHER : Damogen Furies


RACHEL GRIMES : The Clearing


KUBA KAPSA ENSEMBLE : Vandraught 10 Vol. 1


ABRAM SHOOK : Landscape Dream


TOMORROW WE SAIL : Saturn


THE DISTRICTS : A Flourish and a Spoil


THE MILK CARTON KIDS : Monterey


UNKNOWN MORTAL ORCHESTRA : Multi-Love


MICHAEL PRICE : Entanglement


BONNIE STILLWATTER : The Devil Is People


WILLIAM ELLIOTT WHITMORE : Radium Death


DAWN OF MIDI: Dysnomia