COTIDIAN

Studiourile PIXAR si LAIKA, prezente la editia aniversara Anim’est

Festivalul International de Film de Animatie Anim’est sarbatoreste, in octombrie, 10 ani de existenta, alaturi de invitati de exceptie. Doua dintre cele mai mari studiouri de animatie din lume, Pixar si LAIKA, vin la Bucuresti pentru a oferi publicului acces in culisele animatiei la cel mai inalt nivel.

Odata cu editia aniversara, componenta educationala a festivalului capata inca si mai multa amploare, printr-o serie de workshopuri, masterclassuri, prezentari si proiectii speciale menite sa deschida apetitul pentru animatie in randul aspirantilor de toate varstele, sau sa ii rasplateasca pe cei initiati deja in tainele industriei.

Joi, 8 octombrie, la Cinema Elvire Popesco, de la 20.00, fanii animatiei primesc acces in culisele unei productii majore in stop motion. Mark Shapiro, Head of Entertainment Brand Marketing la celebrul studio de animatie LAIKA, se intoarce la Anim’est, dupa prezenta din 2012.Mark va vorbi publicului despre procesul complex care sta la baza celor trei filme LAIKA nominalizate la Oscar: CoralineParaNorman si Boxtroli, si va dezvalui secrete despre modul in care studioul creeaza universuri intregi de mana, piesa cu piesa, cu 24 de cadre pe secunda.

 

Vineri, 9 octombrie, de la 18.30, la Cinema Studio va fi proiectata cea mai recenta productie Pixar, lansata de Walt Disney Pictures: Inside Out (r. Pete Docter, Ronaldo Del Carmen), o poveste despre maturizare si despre amalgamul de emotii care ii sunt asociate, cu cateva dintre cele mai cunoscute voci ale scenei comediei americane (Amy Poehler, Bill Hader sau Lewis Black). Publicul va dori sa isi pastreze locurile, pentru ca in continuarea proiectiei, de la 20.30, art directorul si character designerul Albert Lonzano, un veteran Pixar, va urca pe scena Anim’est pentru a prezenta detalii savuroase din making-of-ul lungmetrajului animat.

 

Tot la Cinema Studio, sambata, 20 octombrie, de la 20.30, publicul e invitat sa arunce o noua privire exclusivista in culisele Pixar, in prezenta lui Albert Lonzano. Proiectia speciala “20 de ani de Toy Story” sarbatoreste primul lungmetraj de animatie realizat in intregime cu tehnici CGI, o piatra de temelie in evolutia animatiei digitale de astazi.

Si anul acesta, Re:Animation Hub (Carol 53) invita publicul in afara cinematografelor, la o serie de prezentari, masterclassuri si proiectii speciale. Cateva prezente de seama din cadrul acestor intalniri sunt Uri Kranotrealizator de film si trainer AniDox:Lab –platforma educationala dezvoltata de The Animation Workshop — care vine sa vorbeasca despre productia de documentare animate, Maroš Brojo, directorul artistic al festivalului FestAnca, prezent la Anim’est cu o compilatie de filme din cadrul Visegard Animation Rallye, noul proiect al Visegard Animation Forum,Andrea Martignoni, sound designer, autorul coloanei sonore a scurtmetrajului italian Big Bang Big Boom, castigatorul Trofeului Anim’est in 2010, care vine sa sustina masterclassul despre sunet Creating Soundscapes for AnimationMoïra Marguin, directoarea departamentului de animatie de la GOBELINS, care va vorbi despre modelul educational al celebrei scoli de animatie franceze, Milen Alempijević, director artistic al festivalului de film animat ANIMANIMA, care va povesti despre jazz si animatie, sprijinit de o selectie relevanta de scurtmetraje si un concert de jazz cu Hot Club De Bucharest, Antoine Manier, directorul asociatiei Les Rencontres Audiovisuelles, care aduce in fata publicului noua scurtmetraje de animatie menite sa celebreze centenarul Primului Razboi Mondial in cadrul programului The Great War: Animated Memories, siVassilis Kroustallis, membru ASIFA Grecia si fondatorul Zippy Frames, care prezinta programul Antologie: 70 ani de animatie greceasca, o scurta istorie ilustrata a primilor ani din cinematografia animata greceasca.

 

Anul acesta, festivalul reia Project Worksheep, concursul de proiecte de scurtmetraj de animatie, ajuns la a treia editie. Tinerii animatori sunt invitati sa isi prezente proiectele in fata unor profesionisti, cel mai bun proiect urmand sa fie premiat cu 1000 $ din partea HBO Romania si sa beneficieze de coaching in dezvoltarea ulterioara. Proiectul cu cel mai mare potential este ales de un juriu de exceptie, format din Albert Lozano, Andrea Martignoni, Fernando Galrito (profesor, critic, director artistic), Dan Panaitescu (animator) si Vlad Ilicevici (director executiv Anim’est). Prezentarea va fi precedata de un workshop, unde proiectele selectionate vor primi indrumare din partea a doi dintre realizatorii lungmetrajului francez Adama: Julien Lilti, scenarist, si Simon Rouby, regizorul filmului. Detaliile despre inscriere sunt disponibile pe siteul Anim’est.

Accesul la toate prezentarile si proiectiile de la Re:Animation Hub, precum si la prezentarile Pixar/LAIKA este liber. Biletul care ofera acces la proiectiile Inside Out si “20 de ani de Toy Story” este in valoare de 13 lei.

Cea de-a zecea editie a Festivalului International de Film de Animatie Anim'est va avea loc in perioada 2-11 octombrie 2015 la Cinema Studio, Cinema Elvire Popesco, Re:Animation Hub si la Journey Pub. Programul festivalului este disponibil online, pe site-ul festivalului.

Playlist MUZAHOLIC

Abonare newsletter

Noi aparitii muzicalePIANO INTERRUPTED : The Unified Field Reconstructed


AH! KOSMOS : Bastards


LYDIA LUNCH/RETROVIRUS: Urge to Kill


BILL SEAMAN : f (noir)


AVA LUNA : Infinite House


ARCTURUS : Arcturian


CALEXICO : Edge Of The Sun


LONELADY : Hinterland


SQUAREPUSHER : Damogen Furies


RACHEL GRIMES : The Clearing


KUBA KAPSA ENSEMBLE : Vandraught 10 Vol. 1


ABRAM SHOOK : Landscape Dream


TOMORROW WE SAIL : Saturn


THE DISTRICTS : A Flourish and a Spoil


THE MILK CARTON KIDS : Monterey


UNKNOWN MORTAL ORCHESTRA : Multi-Love


MICHAEL PRICE : Entanglement


BONNIE STILLWATTER : The Devil Is People


WILLIAM ELLIOTT WHITMORE : Radium Death


DAWN OF MIDI: Dysnomia