INTERVIURI

«The Only One»

(For ENGLISH, scroll down)

De fiecare data cand a fost vorba de ITW..., am fost cumva luat prin surprindere. Mai intai cand am primit demo-ul lor si un tape rehearsal care suna extrem de primitiv, dar provocator... mai apoi cand am primit debutul de la Misanthropy, despre care am scris cateva randuri acum ceva vreme... Omnio mi-a aparut in cutia postala fara sa stiu ca urma sa apara si m-a cucerit total, vreo saptamana nu am ascultat altceva, heh... iar Strange in Stereo nici nu-l zarisem printre alte CD-uri din plicul tocmai primit de la acelasi label (fara coperta, doar tilurile pieselor, mi-a trebuit sa vad infosheet-ul ca sa mi se taie respiratia)... Nici de compilatia Three Times... nu stiam mare lucru cand am primit-o de la Prophecy. A urmat apoi invitatia trupei de a ajunge la Caledonien Hall, sa-i vad la ultimul lor concert, doar ca a aparut in ultimul moment si nu am mai avut timp sa-mi vand ficatul pentru a-mi cumpara bilet pana-n Norvegia. Era parca in 2001. A aparut apoi dublul CD cu acel concert pe care l-am tot ascultat ani buni si cam atat despre ITW.... Ideea a fost ca tot timpul cand era vorba de ITW... eram luat prin surprindere.

Asta mi s-a intamplat si in urma cu cateva zile, cand am vazut ca fratii Botteri au postat pe YouTube un album nou, al unui proiect nemaiauzit, gandit de ani de zile, dar de-abia acum promovat. Cam aiurea cumva, daca e sa ne raportam la promovare, marketing... Oamenii astia intai termina ce au de facut si apoi anunta. Si nici nu sunt foarte vizbili in media, nu fac zgomot mult inainte. Da, recunosc ca nu e ceea ce inteleg eu prin a face promovare dar respect comportamentul acestor artisti cand este vorba de ceea ce iubesc ei: muzica underground. Am ascultat pe nerasuflate albumul si trebuie sa recunosc ca am regasit vibe-ul Omnio. Vocea este cu totul alta, mult mai puternica, usor teatrala, cu un timbru jos ce se ridica pana spre Doom-ul din antichitate (heh). In rest, mult mai experimental, mai slow, mai lent, aproape deloc Dark, cu multe trimiteri spre Progressive Metal. Bateristul este prieten bun cu Anders Kobro, chiar au schimbat locurile in NEONGOD. Chiar asa, un foarte elaborat interviu audio despre IN THE WOODS... poate fi ascultat mai jos:

 

 

Mai exista unul pe care l-am facut in urma cu cateva luni, dar mult mai multe detalii si povesti din trecut sunt in cel audio.

Revening la The Only One, avem parte de un sunet atmosferic, contemplativ si meditativ, cu influente si din Rockul anilor ʻ70, dar povestit pe portativ foarte discret.. Este mai mult GREEN CARNATION in sunet decat IN THE WOODS... dar asta mai putin conteaza. Am vrut sa aflu imediat cateva detalii despre acest nou grup si uite asa am aflat ca e primul lor interviu. Scurt, la obiect, poate prea oficial, dar informativ, spun eu. Haideti sa vedem cine si ce este STRANGE NEW DAWN.

Salutare. Trupa a fost infiintata imediat dupa ultimul concert IN THE WOODS... de la Calledonien Hall. Care a fost motivul din spatele crearii acestui proiect?

Eu (XBotteri) am crezut ca povestea ITW… se incheiase odata pentru totdeauna si ca aceasta va fi o noua trupa pentru mine.

De ce a durat atat de mult crearea acestui material, a pieselor de pe acest album?

Pentru mine este un album foarte personal si de aceea a durat atat de mult. Piesele ar fi putut fi inregistrate mai devreme, insa am intampinat probleme in a gasi membrii potriviti pentru asta. De asemenea, am fost ocupat cu alte proiecte din domeniul muzicii. Avand in vedere rezultatul final, este mai bine ca a durat atat de mult.

De ce ati invaluit in tacere lansarea acestui album? Majoritatea trupelor isi promoveaza insens materialele prin teasere, interviuri, sample-uri. Este oarecum straniu modul in care ati ales sa promovati STRANGE NEW DAWN, nu ti se pare?

Mi s-a parut mult mai natural sa facem lucrurile astfel. De asemenea, suntem o trupa noua si nu m-am gandit ca oamenii ar fi interesati.

Nu au existat case de discuri interesate sa va ofere un contract?

Este posibil sa avem parte de doua-trei oferte in curand. Nu ne asteptam ca atat de multe lucruri sa se intample la doar 5-6 zile de la publicarea albumului pe YouTube.

 

 

Exista vreo legatura conceptuala intre Strange in Stereo si noua voastra trupa?

Nu mi se pare ca exista vreo legatura intre Strange in Stereo si The Only One. Singurul lucru pe care aceste doua albume l-ar putea avea in comun este acela ca ambele sunt albume conceptuale. Se pare ca avem parte de fani carora le-a placut Strange in Stereo si le place de asemenea si The Only One. Va trebui sa ii intreb de ce anume… :)

Care ar fi diferentele dintre ITW… si STRANGE NEW DAWN, din punctul tau de vedere? Dar asemanarile?

Vocea, tobele si chitarele sunt diferite. EBow-ul si atmosfera pe care o cream aduce putin a ITW….

Ce ne poti spune despre ceilalti membri? Fratii Botteri, alaturi de un solist care a cantat in GREEN CARNATION vreme de cativa ani… Si de ce neaparat un alt tobosar, in ciuda faptului ca il aveati pe Anders?

Noi, fratii Botteri, am colaborat foarte bine cu RX draumtanzer in Green Carnation. Am considerat ca este cea mai potrivita persoana pe care sa o preluam in acest proiect. Am vrut sa cream ceva diferit fata de ITW…, de unde si nevoia de a coopta un alt tobosar. Lucrurile merg foarte bine cu Sven.

Imi poti spune in ce alte trupe mai sunt implicati membrii STRANGE NEW DAWN?

Noi, gemenii Botteri facem parte si din ITW…. Ceilalti sunt implicati doar in STRANGE NEW DAWN.

As dori sa va felicit pentru album. Este o abordare foarte Progressive si Experimental, pe un fundal Metal, care imi aminteste mult de ITW… dar mult mai lent, nu foarte dark, insa cu o voce puternica. Ce asteptari aveti de la acest album?

E intotdeauna foarte placut sa vezi ca oamenilor le place ceea ce faci. Speram ca din ce in ce mai multi oameni ne vor asculta, pentru a putea astfel patrunde in randul trupelor Metal underground.

Care este tematica versurilor?

Versurile vorbesc de visuri si viziuni.

Aveti planuri pentru viitoare concerte?

Momentan nu. Pe viitor va fi insa posibil.

Ai spus undeva ca ai deja un titlu pentru viitorul album. Va fi diferit fata de debut? Vor fi invitati speciali? Cand ne putem astepta la o noua lansare?

Viitorul album va fi intr-adevar diferit. Nu avem nici un plan deocamdata pentru invitati speciali. E destul de devreme pentru face astfel de decizii. Va dura aproximativ doi ani. ITW… ne ocupa destul de mult timp.

Kristiansand este un oras cu foarte multe trupe Metal underground si se pare cu foarte multi prieteni ai Metalului. Ce alte trupe locale interesante ne poti recomanda?

Stein Roger Sordal este un bun prieten de-al meu, asa ca vi-l recomand pe el.

Ce alte trupe asculti in prezent?

Pink Floyd, Anathema, Antimatter, Swallow the Sun, Radiohead, Muse, ca sa dau cateva nume.

Multumim pentru acest scurt interviu. Mult succes cu materialul vostru si sa ne auzim cu bine.

Multumim. Pastram desigur legatura. :) Sunteti primii care ne-au luat un interviu. Placerea a fost de partea noastra.

 

 

When it comes to ITW…, I have always been taken aback by the band. First, when I received their demo and a rehearsal tape which sounded rather primitive, but intriguing… then, when I got their debut album from Misanthropy, which I wrote about some time ago… Afterwards, Omnio popped into my mailbox without me even being aware that it had been released and I was completely enchanted, and for about a week I couldn’t listen to anything else, heh… What's more, I almost didn’t even notice Strange in Stereo amongst the CDs I had received from the same label (it had no art cover, just the song titles, I had to check the infosheet to have my breath once again taken away)… Even the Three Times... compilation was news to me when I received it form Prophecy. Then an invitation from the band came to go to Caledonien Hall to see their last concert, but it was too on short notice and I didn’t have any time to sell my liver to be able to afford a ticket to Norway. This happened in 2001. After that they released a double CD with the recording of that concert, which I’ve been listening for years… And that’s about it with ITW… The main idea is that everything about ITW… has taken me by surprise.   

This happened again a few days ago, when the Botteri brothers published a new album on YouTube, from a project yet unheard of, one that had been in the making for many years, but only recently promoted. It’s somehow strange, if we think about today’s marketing and promotion, that these people decided to first finish recording the material and then to announce it. And they’re not even getting a lot of media coverage, since they haven’t made a lot of noise beforehand. Yes, I must admit that’s not my idea of promoting an album, but I do respect the decisions these artists had made regarding something they love: underground music. I have been fervently listening to the album and I have to admit that I found a bit of an Omni vibe. The vocals are completely different, stronger, and almost theatrical, in a low pitch, one which would resonate with the Antiquity’s Doom (heh). Besides, it is much more experimental, rather slow-paced, and not at all dark, but with many Progressive Metal touches. The drummer is a good friend of Anders Kobro, they even switched places in NEONGOD. By the way, there’s an in-depth interview about IN THE WOODS…. You can listen to it below.

 

 

There’s another one we published a couple of months ago, but the one above has a lot more detail and many stories from the past.

Anyway, back to The Only One, it has an atmospheric, contemplative and reflective sound, with many influence from the 70s Rock, however discreetly scattered on the music sheet… The sound resonates much more with GREEN CARNATION than with IN THE WOODS…, but this doesn’t really matter. We wanted to find out more about this project, so here it is: the very first interview with the band. Brief and spot on, perhaps a bit too formal, but informative, I might add. Let’s see who and what STRANGE NEW DAWN is.

Hello, there. The band was founded immediately after IN THE WOODS...’s last gig at Calledonien Hall. What were the reasons behind creating a new musical project?

I (Xbotteri) thought that ITW… was gone for good and that this would be the new band for me.

Why did you need so many years to create this music, these songs?

It’s a very personal record for me and maybe that’s why it has taken so long. The songs could have been recorded earlier but had problems finding members for it. Also, I’d been busy with other things musically. The way it turned out in the end with this album, it’s a good thing that it took so long.

Why so much silence before the release of the album?  Most bands today promote a lot of their work with teasers, interviews, samples. It’s a bit strange the way in which you have promoted STRANGE NEW DAWN, don’t you think?

It was just a natural thing to do it this way. Also it’s a new band and wasn’t sure if people would be interested in it.

Were there no labels interested in offering you a contract yet?

It could be that we will have 2 or 3 offers soon. We didn’t expect so much to happen within the 5 or 6 days since we released the YouTube video.

There is any conceptual link between Strange in Stereo and your new band?

I don’t feel there’s any link between Strange in Stereo and The Only One. The only thing these albums have in common is that they’re both conceptual albums. It also seems right now that some fans who did like Strange in Stereo also likes The Only One. You have to ask them why… :)

What are the big differences between ITW… and STRANGE NEW DAWN, from your point of view? What about the similitudes?

Vocals, the drumming and lead guitars are different. EBow and atmosphere which we create sound a bit like ITW….

What about the members? The Botteri brothers plus the voice who sang in GREEN CARNATION a few years ago…  And why a different drummer, despite Anders?

We the Botteri twins worked very well with RX draumtanzer in Green Carnation. We thought he was the best person to ask for this band. Wanted to create something that differs from ITW… therefore another drummer. It works out great with Sven.

Can you tell me in what other bands are involved the members of STRANGE NEW DAWN today?

We, the Botteri twins, got ITW… as well. The others just STRANGE NEW DAWN.

I would like to congratulate for the album. A very Progressive and Experimental approach with a Metal background, who reminds me a lot of ITW… but more slow-paced, not so Dark, with a powerful voice. What were your expectations from this release, please?

It’s always nice when people like what we do. Hopefully more people will hear us and we will be able to reach out to the metal underground.

What is the thematic of the lyrics?

It’s about dreams and visions.

Do you have any plans for some gigs with this band?

Not right now. But it’s possible in the future.

You mentioned that you already have the title for the next album. Will it be different from this debut? Any other special guests? When can we wait for this new one?

The next album will be different. No plans for special guests right now. It’s a bit early to decide yet. About 2 years. ITW… takes up a bit of time too.

Kristiansand, a city with a lot of great underground bands and it seems a lot of Metal friends. What other interesting bands can you recommend us from your town?

Stein Roger Sordal is a good friend and I can recommend him.

What bands are you listening today?

Pink Floyd, Anathema, Antimatter, Swallow the Sun, Radiohead, Muse, just to name a few.

Thank you very much for this short interview. Good luck with your great work and keep in touch.

Thank you. We will keep in touch. :) You are the first one who has interviewed us. It was a pleasure.

::: Facebook ::: Website :::

 

Playlist MUZAHOLIC

Abonare newsletter

Noi aparitii muzicalePIANO INTERRUPTED : The Unified Field Reconstructed


AH! KOSMOS : Bastards


LYDIA LUNCH/RETROVIRUS: Urge to Kill


BILL SEAMAN : f (noir)


AVA LUNA : Infinite House


ARCTURUS : Arcturian


CALEXICO : Edge Of The Sun


LONELADY : Hinterland


SQUAREPUSHER : Damogen Furies


RACHEL GRIMES : The Clearing


KUBA KAPSA ENSEMBLE : Vandraught 10 Vol. 1


ABRAM SHOOK : Landscape Dream


TOMORROW WE SAIL : Saturn


THE DISTRICTS : A Flourish and a Spoil


THE MILK CARTON KIDS : Monterey


UNKNOWN MORTAL ORCHESTRA : Multi-Love


MICHAEL PRICE : Entanglement


BONNIE STILLWATTER : The Devil Is People


WILLIAM ELLIOTT WHITMORE : Radium Death


DAWN OF MIDI: Dysnomia