Muzica

KONTINUUM (IS): Kyrr

 

 

Progressive Post-Metal/ Ambient Rock

© 2015 Candlelight Records

 

A curs multa cerneala pentru primul album al islandezilor, intitulat Earth Blood Magic, si asta pe buna dreptate. Este intr-adevar un album magic! Daca vreodata, presupunand ca simtiti nevoia, ati scoate Sólstafir din playlist, nu ati face nicio greseala: KONTINUUM vor umple golul lasat in fiecare moment, cu fiecare nota, si poate va va face chiar sa uitati de cei amintiti mai sus.

Asta a fost impresia ce mi-a lasat-o debutul lor si cu precadere acest al doilea album, Kyrr, care va aparea oficial pe 20 Aprilie sub egida casei de discuri Candlelight Records. Kyrr are o aura romantic dark, spre deosebire de precedentul care inclina cumva balanta spre o abordare mai sumbra, cel putin in ceea ce priveste atmosfera. E analgezicul perfect pentru o seara linistita, cand orice gand care te poarta spre teorii existentiale se pierde si te focuseaza explicit pe ceea ce Birgir & Co. reusesc sa-ti strecoare in suflet.  Aceste sonoritati Progressive/Post-Rock cu schimbari interesante de ritm, de la Jazz, Acoustic, pana la ritmuri alerte de chitare si percutie, imi aduc aminte in multe momente de Enslaved sau chiar The Foetal Mind, cu o abordare Progressive Doom in piese precum „In Shallow Seas” sau „Kyrr”.

Foarte controversata ca abordare - si cand spun asta sunt putin amuzat :) - este piesa „Breathe”,imi aduce aminte putin de veteranii Heroes Del Silencio si a lor piesa „Entres Dos Tierras”: e extrem de catchy, ritmata, chitarele abunda de entuziasm, iar tonalitatile vocii  lui Birgir are acea nota disonanta specifica lui Enrique Ortiz.

 

Nota cea mai discordanta (si cu siguranta surpriza acestui album) este totusi piesa „Hildargotu-Heimsveldi” al carei inceput imi aduce aminte de „The Gale”. Da, Insomnium, dar aici se opreste tot, iar ce urmeaza este explozia unui gheizer la a carei eruptii nu poti decat sa staruiesti timp de 5 minute, cat si sa inhalezi vaporii unei manifestari natural/muzicale, care face din acest cvintet o proiectie atat de atragatoare a tot ceea ce se-ntampla muzical in ultimii ani pe insula. Chiar daca au renuntat as zice aproape in intregime la acel sound metalic, KONTINUUM variaza excelent  de la o piesa la alta, (ascultand „Lone” sau„Red Stream”) pentru a crea un univers in care sinele personal se dezvolta ca un parazit benefic in interiorul unei gazde.

Verticalitatea si diversitatea acestui album transcende simplitatea si acceptarea faptului ca exista un plan superior de existenta dincolo de orice traire obisnuita a unui muritor de rand, neinitiat in tainele acestor sonoritati psihedelice, a caror unde sunt exact pe accesai frecventa cu cea a minti umane.

Regret totusi soundul albumul anterior. Era ceva mai heavy, poate si putin haotic, dar Kyrr e un “must have” pentru oricine indrageste un album Post-Rock cu o instrumentatie absolut geniala si cu o atmosfera ce te-ndeamna la letargie si visare, cel putin pana iesim din primavara asta apatica.

 

Engilbert Hauksson - bas, Thorlakur Thor Gudmundsson - chitara, Ingi Þór Pálsson - chitara, Birgir Thorgeirsson - voce, chitara, Kristján Einar Guðmundsson - tobe.

Artist:  KONTINUUM

Album:  KYRR

Label: Candlelight Records

::: Facebook ::: Website :::

Data aparitiei: 20.04.2015

Text: Arthur

Playlist MUZAHOLIC

Abonare newsletter

Noi aparitii muzicalePIANO INTERRUPTED : The Unified Field Reconstructed


AH! KOSMOS : Bastards


LYDIA LUNCH/RETROVIRUS: Urge to Kill


BILL SEAMAN : f (noir)


AVA LUNA : Infinite House


ARCTURUS : Arcturian


CALEXICO : Edge Of The Sun


LONELADY : Hinterland


SQUAREPUSHER : Damogen Furies


RACHEL GRIMES : The Clearing


KUBA KAPSA ENSEMBLE : Vandraught 10 Vol. 1


ABRAM SHOOK : Landscape Dream


TOMORROW WE SAIL : Saturn


THE DISTRICTS : A Flourish and a Spoil


THE MILK CARTON KIDS : Monterey


UNKNOWN MORTAL ORCHESTRA : Multi-Love


MICHAEL PRICE : Entanglement


BONNIE STILLWATTER : The Devil Is People


WILLIAM ELLIOTT WHITMORE : Radium Death


DAWN OF MIDI: Dysnomia