Muzica

MOMENTUM (IS): The Freak Is Alive

 

 

Psychedelic/ Progressive Doom

© 2015 Dark Essence Records

 

In 2010 aparea Fixation, at Rest, primul album din discografia islandezilor de la MOMENTUM si, desi l-am descoperit vreo doi ani mai tarziu, tin minte ca mi-a placut tot acel concept din jurul muzicii si al artwork-ului, iar The Freak is Alive nu dezamageste din acest punct de vedere.

Fixation, at Rest a ramas insa undeva in trecut, o etapa in evolutia lor, pe cand soundul inca pastra cate ceva din Black/Death Metalul inceputurilor, de pe vremea cand se numeau Afsprengi Satans, imbinat cu un Post-Metal electrizant. De aceasta data, cel de-al doilea album MOMENTUM este predominant Progressive Metal cu elemente Sludge si Doom: un hibrid, pe cat de straniu, dark si greu de digerat la prima auditie, pe atat de viu si de monstruos, asa cum sugereaza si titlul.   

The Freak Is Alive este primul lor material lansat sub egida labelului norvegian Dark Essence, iar la capitolul promovare si teasere s-au evidentiat destul de bine, creand pentru fiecare din cele 9 piese o ilustratie conceptuala, postate alaturi de versuri, in zilele dinaintea lansarii oficiale a albumului. Iata cateva exemple, toate semnate de basistul trupei:

     

Tot o premiera pentru islandezi MOMENTUM este lansarea albumului sub forma de trio, cu Holaf – voce/bas, Ingvar – chitara/voce si Kristján – tobe, avandu-l alaturi pe Sigurður (Atrum), pana nu demult membru al trupei, si colaborand din nou cu Ragnar (In Siren; Ask The Slave) si fratele acestuia, Ingólfur (Severed; Ophidian I).

Fara indoiala, The Freak Is Alive este un album conceptual, cu poveste, iar versurile semnate de Holaf, se evidentiaza prin frazarea lor neobisnuita. Din punct de vedere instrumental, elementele sunt destul de bine dozate: destul Sludge si Doom pentru a-i da greutate, dar si pasaje Post- atmosferice, care sa-l echilibreze armonios.

Vocea lui Holaf, fie ca e clean sau in reprize de growl, este cea care ancoreaza piesele, fara a fi excesiv de teatral in interpretare. Initial mi s-a parut mai degraba monotona, cel putin partea de clean, insa avand in vedere schimbarile de ritm, as spune ca alegerea e binevenita. Sa mentionez si cateva momente faine: primele ar fi „Bury The Eyes Once Gold” si „Gauntlet”, la care as adauga finalul din „A Beast is Near”, unde practic intrerupe piesa pentru un pasaj in acorduri de pian, pentru a izbucni complet cu urmatoarea „Creators of Malignant Metaphors”.

Islandezii de la MOMENTUM sunt intr-adevar creatori de metafore malitioase, unde monstrii si bestiile se plimba nestingherite intre cele doua lumi imaginate de ei. 

 

 

Artist: MOMENTUM

Album: The Freak Is Alive

Label: Dark Essence Records

::: Facebook ::: Website :::

Data aparitiei: 09.02.2015

 

 

 

Illustrations & Videos: Holaf

Text: Ana-Maria Gavrila

Playlist MUZAHOLIC

Abonare newsletter

Noi aparitii muzicalePIANO INTERRUPTED : The Unified Field Reconstructed


AH! KOSMOS : Bastards


LYDIA LUNCH/RETROVIRUS: Urge to Kill


BILL SEAMAN : f (noir)


AVA LUNA : Infinite House


ARCTURUS : Arcturian


CALEXICO : Edge Of The Sun


LONELADY : Hinterland


SQUAREPUSHER : Damogen Furies


RACHEL GRIMES : The Clearing


KUBA KAPSA ENSEMBLE : Vandraught 10 Vol. 1


ABRAM SHOOK : Landscape Dream


TOMORROW WE SAIL : Saturn


THE DISTRICTS : A Flourish and a Spoil


THE MILK CARTON KIDS : Monterey


UNKNOWN MORTAL ORCHESTRA : Multi-Love


MICHAEL PRICE : Entanglement


BONNIE STILLWATTER : The Devil Is People


WILLIAM ELLIOTT WHITMORE : Radium Death


DAWN OF MIDI: Dysnomia